dimecres, 14 d’abril del 2010

Treball de Recerca: 1. Introducció

Per desgràcia, la República Democràtica del Congo és sovint notícia als mitjans de comunicació, però no se li dóna tanta rellevància com poden tenir altres temes d’actualitat que, en el context dels drets humans no són tan transcendents.

El Congo és especialment ric en recursos minerals com coltàn, cassiterita, or, diamants, cobre, zinc i cobalt. Aquesta gran riquesa que podria beneficiar tots els congolesos, paradoxalment, és la font de la seva misèria i desgràcia. Aquesta situació és deguda a grans empreses, que tenen els seus interessos en aquesta abundant quantitat de recursos que en roman al subsòl.

Però les minses notícies i capçaleres que arriben a occident, no tenen res a veure amb la realitat del conflicte, i la història ha estat tergiversada amb la finalitat de no embrutar els noms de les grans corporacions operants al sector de les noves tecnologies, que compren aquests recursos a intermediaris que els han adquirit de guerrilles congoleses i ruandeses, les quals violen repetidament els drets humans allà on hi ha explotacions minerals.

L’objectiu d’aquest treball és demostrar com una d’aquestes matèries primeres, el coltàn, ha provocat el conflicte degut a l’avarícia occidental, que ha desestabilitzat la zona des del descobriment d’aquest mineral en terres congoleses.

No tots tenim poder adquisitiu per a obtenir diamants o or, però tots tenim un mòbil, o un ordinador, i en menor mesura, GPS, Play Stations, i altres consoles, dels quals el coltàn n’és un material bàsic per a fabricar-ne els condensadors i altres components.

Basant-me en els precedents d’explotació colonial, he el·laborat el context històric bàsicament amb bibliografia, mentre que el context bèl·lic referit al punt quatre, degut a la dificultat d’extreure informació bibliogràfica he emprat fonts hemerogràfiques com mitjans d’informació escrita de diversos estats europeus, referides com a pàgines web degut a la recerca de la versió digital, o portals d’internet de diversos organismes internacionals com l’Organització de les Nacions Unides.

Al punt cinc, dedicat a les conseqüències de dotze anys de conflicte continuat, exposo les dades més significatives de la mà d’informes d’ONUSIDA i UNICEF. Seguidament, el punt sis és un anàlisi de l’actualitat del conflicte i com romanen les vertaderes causes de la guerra al país. La informació ha estat trobada a portals crítics amb l’economia capitalista, a blocs de periodistes de renom, diversos documentals i les pàgines web de les corporacions que exploten els recursos, establint una divisió entre la part frontal del conflicte, és a dir, el context bèl·lic, i el tema principal, que és l’espoli dels recursos com a causa real. Finalment estableixo una reflexió sobre les sortides a la situació actual, per demostrar definitivament que el remei al conflicte es veu obstaculitzat pels poders occidentals.

Si a algú li interessa, i vol tenir els tres capítols centrals del treball, que són el context històric, aquestes parts no les posaré al blog, qui les vulgui que m'ho escrigui per mail a Leo_funes92@hotmail.com

  • 2.   Història del Congo prèvia al conflicte
  •   2.1   El Congo Belga
  •   2.2   El Congo Independent
  • 3.   Els Conflictes
  •   3.1   La Primera Guerra del Congo   (1996-1997)
  •   3.2   Període d'Entreguerres   (1997-1998)
  •   3.3   La Segona Guerra del Congo   (1998-2003)
  •   3.4   El Govern de Transició   (2003-2006)
  •   3.5   El Conflicte de Kivu   (2004-2009)
  •   3.6   El Conflicte d'Ituri   (1999-2007)
  • 4.   Conseqüències