diumenge, 21 de novembre del 2010

Anna Politkóvskaya: La Veu de la Rússia democràtica


Anna Stepànovna Politkóvskaya (Анна Степановна Политковская), Rússia

Ciutat de Nova York, 1958 - Moscou, 2006

Fou una periodista russa coneguda per la seva oposició al conflicte txetxè i a l'administració de Vladímir Putin.

Els seus pares eren diplomàtics a les Nacions Unides. Estudià periodisme a l'Universitat Lemonosov de Moscou (on les estudiants de l'any 2010 féren un calendari en homenatge a Putin, com vaig explicar fa un temps) i la seva carrera periodística passà pel diari Izvestia i la Nóvaya Gazeta.

S'involucrà en les negociacions per a l'alliberament d'ostatges del teatre Dubrovka a Moscou el 2002 i intentà fer-ho amb l'escola de Beslan el 2004.

Rebé amenaces de mort per la oposició feroç que feia de la posició russa al conflicte txetxè i l'administració Putin al Kremlin i del pro-rus Ramzan Kadírov a Txetxènia, i publicà diversos llibres crítics com Un petit racó d'infern: Informes des de Txetxènia.

La seva actitud envers la política russa sobre Drets Humans, llibertat d'expresió i de premsa i de crims de guerra al càucas li costà la vida el dissabte 7 d'octubre de 2006, quan fou trobada morta a l'ascensor del seu bloc d'apartaments a Moscou amb dos trets, un d'ells al cap. Justament el dia de l'aniversari de Vladímir Putin.

Mai s'ha descobert qui matà, o ordenà que matéssin l'audaç periodista, ni ha hagut recolzament per part de les autoritats més enllà de l'estrictament necessari per a investigar l'assassinat.


"La gent sovint ha de pagar amb llurs vides el fet de dir el que pensen en veu alta" Anna Politkóvskaya